Kérdések és válaszok a plazmaadásról

A vér különböző összetevőkből áll: plazmából és alakos elemekből, mint a vörösvértestek és fehérvérsejtek. A véradásnál a vér teljes összetételét leveszik, de plazmaadásnál csak a plazmát gyűjtjük, a plazma elválasztása után a hasznos vérsejteket visszajuttatjuk a donor szervezetébe. Plazmaadást követően megfelelő táplálkozás és folyadékpótlás esetén a szervezet 48 óra alatt regenerálódik.

A vér mintegy 55%-a plazma, amely nagyon értékes, mivel ez az alapja az olyan létfontosságú gyógyszereknek, amelyeket a ritka krónikus és időnként életveszélyes betegségek kezelésére használnak. Ez a különleges összetevő teszi lehetővé számunkra, hogy segítsünk azokon, akiknek a leginkább szükségük van rá.

A Haema Plasmánál gyűjtött vérplazma felhasználása jelentős orvosi innováció. Ebből készülnek azok a létfontosságú gyógyszerek, melyeket a ritka krónikus és időnként életveszélyes betegségek kezelésére használnak. A transzfúziológia elismert vezetőjeként átfogó portfóliót is kínálunk olyan megoldásokra, amelyek célja a biztonság növelése a plazmaadástól a transzfúzióig. A plazma tehát valódi életmentő ajándék, mely minden plazmaadót hőssé tesz!

A Haema Plasma Kft., amelynek központja Budapest szívében helyezkedik el, büszkén üzemeltet 7 plazmaadományozó központot Magyarországon, és elkötelezett azon önzetlen donorokkal való együttműködés mellett, akik a közösség javát szolgálva kívánnak segíteni másokon.

A cégünk által gyűjtött értékes plazma, plazma alapú gyógyszerek előállítására kerül felhasználásra, amelyek életmentő kezelést nyújtanak olyan súlyos állapotokkal küzdő magyar betegek számára, mint az immunhiányosságok és a vérzési rendellenességek.

A Haema Plasma Kft. a Grifols vállalat partnere, amely a globális egészségügyi ipar egyik kulcsszereplőjeként ismert. A Grifols a Haema Plasmánál összegyűjtött plazmát feldolgozza, hogy életmentő plazma alapú gyógyszereket állítson elő. Ezek a készítmények az elsődleges immunhiányosságok, az örökletes angioödéma, az akut idiopátiás polyneuritis, az alfa-1 antitripszin hiány, valamint számos ritka neurológiai és genetikai állapot kezelésére szolgálnak, így hozzájárulva a krónikus, súlyos és életveszélyes betegségek elleni küzdelemhez.

Büszkék vagyunk küldetésünkre, hogy általunk a súlyos betegségben szenvedők is teljes életet élhetnek!

A személyi igazolványt helyettesítheti magyar útlevél vagy jogosítvány. A TAJ kártyát EU egészségbiztosítási kártyával vagy EU-s betegbiztosítás igazolással, míg a lakcím kártyát hivatalos dokumentumokkal, mint például tartózkodási engedély vagy kollégiumi igazolás, amelyek igazolják a magyarországi lakcímet.

Ha telefonon vagy személyesen foglalt időpontot plazmaadásra, akkor ezt az ingyenesen hívható zöldszámon tudja lemondani vagy módosítani. Online foglalt időpontot az online foglalási rendszerünkön keresztül lehet kezelni. Alkalmassági vizsgálatra online foglalt időpontot a visszaigazoló emailben található link segítségével mondhatja le.

Ezt a lehetőséget természetesen nem kötelező kihasználni, mindenki a saját ütemében adományozhat, két plazmaferezis között 2 napnak el kell telnie, így a következő plazmaferezisre a harmadik napon kerülhet sor.

Az egy alkalommal levett plazmát a szervezet 2 napon belül termeli újra, ezért két plazmaferezis között 2 napnak el kell telnie, így a következő plazmaferezisre a harmadik napon kerülhet sor, de egy évben (365 napban) legfeljebb 45-ször. Általában 2 napra van szükség, hogy a szervezet pótolja a plazmában lévő fehérjéket, ionokat, folyadékmennyiséget, vércukrot és egyéb tápanyagokat. Ritkán van szükség arra, hogy az adományozási ütemet egyénre szabjuk, azonban amennyiben indokolt, az orvosaink személyreszólóan állítják be az optimális adományozási időközöket, ezért lehetséges, hogy ritkább plazmaadási ütemet fogunk javasolni. Általánosságban elmondható, hogy megfelelő táplálkozás mellett heti 1 plazmaadás nem megterhelő a szervezet számára. A Haema Plasmánál minden plazmaadás alkalmával ellenőrizzük a legfontosabb paramétereket, így orvosaink biztosítani tudják a biztonságos plazmaadást mindneki számára.

A Haema Plasmánál azt javasoljuk, hogy a plazmaadás napján kerülje a megerőltető fizikai tevékenységet és sportot. Ez segít megőrizni az optimális állapotát az adományozáshoz és utána a gyorsabb regenerálódáshoz.

Rendben van, ha plazmaadás előtt kávét iszik, főleg ha amúgy is szokott. Viszont fontos, hogy elegendő vizet is igyon, hogy megfelelően hidratált maradjon.

Amennyiben az elmúlt egy évben már volt véradáson, akkor ezt az adatot a véradáson kapott igazolással tudja igazolni és nem szükséges újra teljes vért adnia.

A Haema Plasmánál jelenleg nem történik Covid-19 szűrés sem a plazmaadás, sem a véradás során. Viszont bevezettünk minden szükséges intézkedést, hogy biztosítsuk a plazmaadóink és munkatársaink egészségének megóvását.

Ha átesett a Covid-19 fertőzésen és már legalább egy hónapja tünetmentes, vegye fel a kapcsolatot a Haema Plasmával.

TAJ kártya és TAJ szám megléte esetén adhat plazmát, függetlenül attól, hogy rendezett-e a társadalombiztosítási jogviszonya.

A plazmaadás során fontos a megfelelő hemoglobin szint. Az alkalmassági vizsgálat és minden plazmaadás során ellenőrizzük a hemoglobin szintjét. Amennyiben az orvosaink úgy ítélik meg, hogy a vashiány miatt szünetet kell tartania, tájékoztatni fogják erről.

A Haema Plasmánál előfordulhat, hogy van szabad kapacitásunk bejelentkezés nélküli plazmaadásra, de nem minden esetben. Ezért javasoljuk, hogy mindig foglaljon időpontot előre, hogy elkerülje a kellemetlenségeket. Ezenkívül a megfelelő felkészülés – bőséges folyadékfogyasztás és táplálkozás – is fontos, amire akkor tud a legjobban odafigyelni, ha tudja, mikor jön.

A hemofília egy súlyos betegség, ahol a szervezet nem tudja megfelelően biztosítani a véralvadást, ami akár életveszélyes vérzési problémákat is okozhat. Tudjuk, hogy a plazmaadás éppen ilyen esetekben nyújthat reményt, mivel a plazmából készült készítmények segíthetnek a hemofíliás betegek kezelésében, így minden plazmaadás valóban számít. Ugyanis egy hemofíliás beteg egy éves gyógyszerellátásához 1200 plazmadonációra van szükség.

Az alkalmassági vizsgálat egy alapos egészségügyi ellenőrzés, ami a vénakontrollal kezdődik. Ha a vénája alkalmas a plazmaadásra, egy átfogó orvosi vizsgálat és vérvétel következik. A laboreredmények körülbelül 7-10 nap alatt elkészülnek, és ha minden rendben van, akkor már jöhet is plazmát adni. Ez az eljárás biztosítja, hogy a plazmaadás biztonságos legyen mind a plazma adói, mind a plazma felhasználói számára.

Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a plazmaadás lehetőségét:

  • Fogamzásgátló szedése nem befolyásolja, ha legalább 3 órával a plazmaadás előtt került bevételre.
  • Antibiotikum, vírus- vagy gombaellenes szer szedése esetén az utolsó adag bevételét követően legalább egy hétnek kell eltelnie, mielőtt plazmát adhat.
  • Egyéb rendszeresen szedett gyógyszerek esetében orvosi elbírálás szükséges. Ha konkrét kérdése van, forduljon hozzánk a zöldszámunkon vagy személyesen a Plazma Központban.

A különböző betegségek befolyásolhatják a plazmaadás lehetőségét. Ezért minden esetben egyéni orvosi elbírálásra kerül sor. Ha fogászati kezelésen, csonttörésen esett át, vagy műtéte volt, kérjük, hogy először konzultáljon orvosainkkal a központban vagy a zöldszámunkon. Fertőzéses megbetegedés teljes gyógyulását követően 2 hétnek kell eltelnie a következő plazmaadásig.

Igen, a Haema Plasma szakértői azt ajánlják, hogy az alkalmassági vizsgálat előtt egyen.

A fizikális orvosi vizsgálat eredményéről már a vizsgálat során tájékoztatjuk Önt, a vérvizsgálat eredményére pedig nagyjából 1 hetet kell várni. Amennyiben rendelkezünk az Ön email címével, a laborvizsgálat eredményeinek megérkezése után küldünk Önnek egy értesítést. Ha nincs rögzített email címe, és a laboreredmények nem megfelelőek, akkor a megadott telefonszámon vesszük fel Önnel a kapcsolatot, hogy behívjuk Önt egy személyes megbeszélésre. Az alkalmassági vizsgálatot követően egy hét múlva tud tájékozódni a vizsgálati eredményről és jelentkezhet első plazmaadásra.

A tetoválás, füllyukasztás vagy piercing elkészítése után 4 hónapnak kell eltelnie, majd egy kontroll vírusvizsgálathoz szükgéses vérvételt követően lehetséges újra plazmát adni. Ez a fokozott fertőzésveszély miatt van így.

Fontos, hogy a plazmaadás előtt 10-12 órával ne fogyasszon alkoholt. Az alkoholfogyasztás befolyásolhatja a vér összetételét és a plazmaadás biztonságát.

Dohányzók is adhatnak plazmát, amennyiben nincs kizárást jelentő megbetegedésük, de közvetlenül a plazmaadást megelőzően és utána 1 órával, kérjük kerülje a dohányzást (A dohányzás káros az egészségre)

Nem javasolt megfázással alkalmassági vizsgálatra vagy plazmaadásra menni. Várjon, amíg teljesen tünetmentes lesz, és utána még egy hétig, mielőtt ellátogat hozzánk.

A plazmaadással a test fehérje és immunglobulin készletei is csökkennek, ezért fontos a megfelelő táplálkozás, hogy ezek a szintek normál tartományban maradjanak. A Haema Plasmánál rendszeresen ellenőrizzük a fehérje és immunglobulin szinteket, és ennek alapján állítjuk be az ideális adományozási gyakoriságot.

Kifejezetten fontosnak tartjuk a fehérjedús étrendet, mert a plazmaadással a fehérjeszint is csökken a szervezetében. Egy jó étrenddel biztosíthatja, hogy a fehérje szintje megfelelő maradjon, ami elengedhetetlen a biztonságos plazmaadáshoz. Ehhez néhány tippet adunk a XXX oldalon.

A ‘lipémiás’ plazma azt jelenti, hogy a plazma zsírtartalma magasabb a normálnál. Ezért azt javasoljuk, hogy plazmaadás előtt 10-12 órával kerülje a zsíros ételeket, hogy plazmája biztosan felhasználható legyen gyógyszerészeti szempontból.

Ha a szúrás helyén kisebb véraláfutás, azaz lilulás alakul ki, általában ez gyorsan elmúlik. Megelőzésére javasoljuk a donációt követően a vénaszúrás helyére felhelyezett kötés 2 órán át való viselését, illetve a szúrt kar kímélését, továbbá kérjük ne terhelje, ne emeljen vele! Ha a másik karján van alkalmas vénája továbbra is adhat plazmát. Heparinos kenőcs használatával segíthet a gyógyulásban.

A Haema Plasmánál azt javasoljuk, hogy a plazmaadás előtti napon és az adás napján kerülje a nehéz fizikai munkát és a megterhelő sporttevékenységeket.

Az oltás beadását követően a várakozási idő a védőoltás típusától függően változhat. Javasoljuk, hogy kérjen orvosi tanácsot és konzultáljon donorvizsgálónkkal, hogy megállapíthassák, mennyi időt kell várnia, mielőtt plazmát adhat. Kérjük, hozza magával oltási kiskönyvét is, hogy pontos információt adhassunk a várakozási időről, amely pár naptól akár négy hétig vagy annál is tovább tarthat, az oltás típusától függően. Általában csak pár napot kell várni, mint például az influenza vagy a COVID-19 védőoltás esetében, feltéve, hogy egészségesnek érzi magát.

Abban az esetben, ha egy kullancs csípte meg és nem igényelt orvosi ellátást, illetve nem érez semmilyen tünetet, akkor a csípést követő 4 hét eltelte után adhat ismét plazmát.

Foghúzás, gyökérkezelés, vagy egyéb fogászati beavatkozások után kérjük, hogy először konzultáljon donorvizsgálóinkkal, akik között orvosok és mentőtisztek is megtalálhatóak. A konzultáció során tájékoztatni fogják Önt a szükséges várakozási időről: fogkőeltávolítás és fogkoronatömés esetén 1 nap, míg foghúzás és gyökérkezelés után 2 hét kizárás szükséges, mielőtt újra plazmát adhat. Elérhetőségeinket a XXX oldalon találja, ahol az ingyenesen hívható számokon keresztül felveheti velünk a kapcsolatot.

Várandósság alatt nem lehetséges a plazmaadás. A terhesség és szülés után a plazmaadás legkorábban 6 hónappal lehetséges, feltéve, hogy az anya nem szoptat. Szoptatás ideje alatt szintén nem javasolt a plazmaadás. Tehát, ha a szülés óta már eltelt 6 hónap és Ön nem szoptat, akkor nincs szükség további várakozásra; ilyen esetben közvetlenül jelentkezhet plazmaadásra.

Vetélés vagy terhességmegszakítás esetén is kérjük, hogy várjon legalább 6 hónapot, mielőtt ismét plazmát adna.

Nem javasoljuk a plazmaadást menstruáció ideje alatt. Kérjük, hogy a menstruációja elmúltával jöjjön el hozzánk plazmát adni.

Igen, ha panaszmentes, a Haema Plasmánál adhat plazmát a fájdalomcsillapító bevételét követően.

Az újralövetés után 4 hónapnak kell eltelnie, majd egy kontroll vírusvizsgálathoz szükgéses vérvételt követően lehetséges újra plazmát adni. Ez a fokozott fertőzésveszély miatt van így.

Amennyiben ajakherpesze van, ideiglenesen kizárjuk a plazmaadásból a tünetek megjelenésétől számított két hétig. Kérjük, hogy a herpesz teljes gyógyulását követően, és a két hét elteltével jelentkezzen újra plazmát adni.

A plazmaadás biztonságos, ugyanis a vérplazma nagy része víz, a maradék pedig olyan anyagokból áll, mint fehérjék és vitaminok, amiket a megfelelő folyadékbevitellel és helyes táplálkozással könnyen pótolni lehet. A plazmaadás nem káros az egészségre, ha betartja az ajánlásainkat. Valamint donorvizsgálóink minden plazmaadás alkalmával ellenőrzik a legfontosabb paramétereket, az egészsége és a plazmaadás biztonságossága érdekében.

Hosszú távon sem káros a plazmaadás, ha betartja a Haema Plasma ajánlásait. A test gyorsan pótolja a folyadékot és a tápanyagokat, mint a fehérjék és vitaminok, ha megfelelően étkezik és iszik a plazmaadás után. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend segít a testnek gyorsan regenerálódni, ezért fontos az egészséges táplálkozás a plazmaadók számára.

Csak az egyik kar kerül megszúrásra, kivéve az olyan ritka esetekben, amikor az első szúrás valamiért nem lett sikeres a plazmaadás szempontjából. Ekkor a szakértő személyzetünk dönt az újbóli szúrás lehetőségéről. Mindig arra törekszünk, hogy a folyamat a lehető legkényelmesebb és legbiztonságosabb legyen az Ön számára.

Nem, a vére nem érintkezik más vérével. Minden plazmaadás során csak egyszer használatos, steril eszközöket használunk, így biztosítva a folyamat biztonságát és higiéniáját.

Igen, a levett plazmából készült gyógyszerek elsősorban a magyar betegek számára készülnek. Ez segít biztosítani, hogy a helyi szükségleteknek megfelelően tudjunk segíteni.

A vérplazmából készült gyógyszereket a betegek a társadalombiztosítás által támogatva kapják meg, így segítve őket a gyógyulásban.

A Haema Plasmánál ritkán fordul elő, hogy valaki rosszul lesz plazmaadás közben. Ha mégis megtörténik, ennek okai közé tartozhat a kevés vagy nem elegendő folyadékfogyasztás a plazmaadást megelőző napon és az adás napján, valamint a kialvatlanság. Továbbá szerepet játszhat a stressz, éhgyomri állapot vagy a plazmaadás előtti izgulás is. Fontos, hogy pihenten, kellően hidratáltan és nyugodtan érkezzen a plazmaadásra, így minimalizálva a rosszullét esélyét.

A rendszeres plazmaadások során vérvizsgálatokat végzünk, amelyek a vér által terjedő vírusokat és a fehérjeszintet ellenőrzik. Minden alkalommal a recepción megmérjük a testhőmérsékletét, testsúlyát, vérnyomását és pulzusát, valamint ellenőrizzük a hemoglobin szintjét, hogy kizárjuk a vérszegénységet.

Új alkalmassági vizsgálatra van szükség, ha két plazmaadás között több mint 6 hónap telt el.

A Haema Plasmánál plazmaadás után minimum 3 nap várakozást javaslunk mielőtt teljes vért ad, majd a véradás után 2 hetes szünetet kell tartani a következő plazmaadásig.

Véradás után 14 nap elteltével adhat ismét plazmát.

Az első plazmaadásától számítva 180 nap áll rendelkezésére, hogy teljesítse az éves, kötelező teljes véradását. Ezt követően évente (365 naponta) legalább egyszer kérjük, hogy vegyen részt a véradáson.

Nem, az évi egy kötelező teljes véradást bármelyik szervezett véradási helyszínen teljesítheti. A Haema Plasma központokban is rendszeresen szervezünk véradást, hogy megkönnyítsük a kötelező teljes véradást plazmaadóink számára. Ezeket az időpontokat a plazmaközpontokban előre meghirdetjük.

A Haema Plasma Központokban rendszeresen szervezünk véradásokat. Amennyiben nem felel meg Ön számára az általunk adott időpont, kérjük keresse fel az Országos Vérellátó Szolgálat egyik partner intézményét!

A Rewin ajándékutalvány számos helyen felhasználható, így széleskörű vásárlási lehetőségeket kínál. Élelmiszerek, műszaki cikkek, lakberendezési termékek, szépségápolási termékek, könyvek, ruházat és még sok más kategóriában használhatja fel. Ahol pontosan beváltható, azt a https://rewin.hu/elfogadohely-kereso/ oldalon találja meg, ahol a részletes beváltóhelyek listáját böngészheti.