Egészségi és táplálkozási tanácsok

A Haema csak egészséges donorok plazmáját használja olyan gyógyszerek előállításához, amelyek segítenek életmentésben és életminőség javításban. A megfelelő egészségi állapot és táplálkozás pedig elősegítheti a plazmaadomány gyorsabb és könnyebb megvalósítását.Íme néhány dolog, amit tehet annak érdekében, hogy egészséges maradhasson a donáció előtt és után.

Plazmaadás előtt

A plazmaadást megelelőző napon 2,5-3 liter a plazmaadás előtt pedig legalább 1,5-2 liter folyadék fogyasztása ajánlott

A plazmaadás előtt, legalább két órán belül fogyasszon egészséges élelmiszert

Kerülje a zsíros és koleszterin gazdag élelmiszereket

Ne dohányozzon a plazmaadás előtti egy órán belül

Legalább 12-24 órával a plazmaadás előtt ne fogyasszon alkoholt

Kerülje a megerőltető edzést egy órával a plazmaadás előtt

Aludja át az éjszakát, érkezzen pihenten

Plazmaadás után

Igyon sok vizet az elvesztett folyadék pótlásához

Fogyasszon egészséges ételt a látogatástól számított két órán belül

Plamaadás után ne dohányozzon legalább fél órán keresztül

Kerülje a súlyos tárgyak emelését és megerőltető tevékenységet legalább 24 órán keresztül

Útmutató az egészséges táplálkozáshoz

Minden egyes dónáció előtt ellenőrizzük a vére hemoglobin-(Hb)-értékét. A Hb értéknek férfiaknál legalább 8,4 mmol/l-nek, nőknél legalább 7,8 mmol/l-nek (véradásnál) és 7,5 mmol/l (plazmaadásnál) kell lennie, hogy a donáció ne okozzon vérszegénységet. Egészséges táplálkozással Ön is hozzájárulhat a Hb-érték stabilizálásához. A szervezete önmagában nem képes arra, hogy vasat termeljen, és a táplálékból is csak a vas 10-15%-át veszi föl. Ezért a sikeres véradáshoz elengedhetetlenül szükséges a vasban gazdag táplálkozás. Ehhez a húskészítmények nagyon jó vasforrásként szolgálnak: szervezetünk a hús vastartalmának több, mint 20%-át veszi fel, ezzel szemben a növények vastartalmának csak kb. 5%-át.

A vasfelvételt akadályozza a kávé, a fekete tea és a tejtermékek. Aki a szervezetét rövid időn belül vashoz szeretné juttatni, akkor ezt táplálékkiegészítőként használt vastabletták célzott szedésével érheti el. Naponta egyszer egy tablettát kell éhgyomorra (vagyis egy órával az étkezés előtt vagy két órával az étkezés után) sok folyadékkal bevenni. Tablettával
nagyobb adagban lehet a vasat a szervezetbe juttatni, mint a táplálékkal. A hatásosság igazolásához szükséges idő különböző hosszúságú lehet. Az optimális megoldás a vasban gazdag táplálkozás és a vastabletta alkalmankénti bevételének kombinációja.

TáplálékHasznos tanácsok
Húsborjúmáj, véres- és május hurka„gyógynövényvér” a drogériából,
vas mindig C vitaminnal kombinálva
(gyümölcslevek, paprika stb.)
Gabonatermékekszójaliszt, azték zsálya, zabpehely
Hallazac, fogas, tőkehal
Főzelékfélékhüvelyesek, rókagomba

Étkezz egészségesen!

Receptek, cikkek, hasznos tartalmak

A vérplazma

A vérplazma életmentő fehérjék forrása, amelyekből speciális, pótolhatatlan gyógyszereket állítanak elő. Mivel ezek a fehérjék mesterségesen nem reprodukálhatók, a plazmaadományok nélkülözhetetlenek azon emberek számára, akik ilyen betegségben szenvednek. Váljon Ön is hétköznapi hőssé, adjon plazmát!

Időpontfoglalás

Válasszon a lehetőségek közül:

Ha Ön még nem donorunk

Ha Ön már donorunk