Passzív pihenés – Ezért fontos szervezetünknek

Neked is jól jönne néha egy szűk órányi pihenés vagy semmittevés? Mit szólnál hozzá, ha ez idő alatt még másokon is segítenél, és ezért még juttatást is kapnál? Olvass tovább, ez nem csak amolyan üres ígéret!

Mindenki rohan

A mai rohanó világban mindig mindenki siet és mindig mindenre kevés idő jut. Az ember nem tud elég időt szánni önmagára. A munka, a család, a mindennapi feladatok mind-mind olyan kötelezettségeket jelentenek, amelyek elnyelik az időt. A legtöbb ember nincs is tisztában a passzív pihenés fogalmával és annak fontosságával. Alig van lehetőség kikapcsolódni, vagy olyasmivel foglalkozni, ami igazán érdekel és feltölt.

Sokan nem tulajdonítanak kellő jelentőséget a passzív pihenésnek, pedig ez az egyik legfontosabb eszközünk a mindennapi stressz leküzdésében. A modern kor emberének életében különösen nagy szerepet kap a passzív pihenés fogalma, hiszen a folyamatos rohanás és stressz közepette ritkán jut idő a valódi kikapcsolódásra. A passzív pihenés elsajátítása nem mindig könnyű feladat, de megkönnyítheti a stressz kezelését és hozzájárulhat a hosszú távú egészségmegőrzéshez.

Bármennyire is elcsépelt és ezerszer hallott mondatok ezek – mégis igazak! De vajon mit is jelent a passzív pihenés fogalma?

A passzív pihenés nem csupán egy divatos kifejezés, hanem egy létfontosságú tevékenység, mely segít helyreállítani testünk és elménk egyensúlyát. A passzív pihenés kulcsfontosságú az egészségünk és a mentális jólétünk szempontjából. Ahhoz, hogy feltöltődjünk és megtaláljuk az egyensúlyt a mindennapokban, elengedhetetlen egy kis időt szánni önmagunkra is.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon milyen passzív pihenési módszerek vannak? Olvass tovább és mi választ adunk a kérdésedre, ugyanis összegyűjtöttük a leghatékonyabb passzív pihenési technikákat.

Passzív pihenés módszerei

A passzív pihenés olyan tevékenységek gyűjtőneve, amelyek lehetővé teszik a test és az elme teljes kikapcsolódását anélkül, hogy aktív koncentrációt vagy erőfeszítést igényelnének.

A passzív pihenés fogalma magába foglalja azokat az állapotokat, ahol az egyén nyugalmi állapotban van, miközben szinte alig van tudatos cselekvés. Ilyen tevékenység például a plazmaadás, ahol a donor hozzájárul a társadalom egészségéhez, miközben fizikailag pihen és kikapcsolódik. De a passzív pihenés formái közé tartozik a halk zenehallgatás, a mélylégzéses relaxáció vagy akár a napozás is, ahol a test egyszerűen csak élvezi a nap melegét, és nem szükséges aktív koncentráció. Emellett a passzív pihenés fogalma kiterjed az olyan tevékenységekre is, mint a jóga vagy a pilates, ahol a testmozgás alacsony intenzitású, de a relaxáció maximális.

A passzív pihenés fogalma nem korlátozódik csupán a semmittevésre, hanem olyan tudatos döntés is, hogy engedjük a testünknek és elménknek a regenerálódást A passzív pihenés tehát nem csupán a tevékenység hiányát jelenti, hanem egy aktív választást, hogy a leghatékonyabban használjuk fel a pihenésre szánt időnket.

Mit tennél, ha 3 naponta kb. 45 perc passzív pihenésre lenne lehetőséged?

Próbálkoztál már a passzív pihenés valamely formájával, azonban valami mindig megzavart? Esetleg nem találtad meg a hozzád leginkább testhezálló passzív pihenési módszert?

Mit szólnál, ha lenne lehetőséged hetente (vagy akár 3 naponta) 30-50 percre kiszállni a rohanásból? Ha ebben a bő fél órában/szűk egy órában azt tehetnéd, amit csak akarsz, egy kényelmes székben elhelyezkedve?

A passzív pihenés fogalma kiterjed azokra a csendes, nyugodt tevékenységekre, amelyek során testünk regenerálódik, és a plazmaadás alatti relaxáció tökéletes példája ennek.

Míg a plazmaadás folyik, megadhatjuk magunknak azt a lehetőséget, hogy elmerüljünk a passzív pihenés állapotában, amely lehetővé teszi számunkra, hogy kikapcsolódjunk a mindennapok zajától. Szinte bármit megtehetsz, ami éppen a szívedhez közel áll. Nézhetsz sorozatot, hallgathatsz zenét vagy podcast-et, relaxálhatsz, olvashatsz, vagy szimplán gondolkodhatsz, elmélkedhetsz, ötletelhetsz is. És ez idő alatt még a közösség szolgálatába is állsz: a pihenés és a segítségnyújtás egyszerre válik valóra. Sőt – kapaszkodj meg! – még juttatás is jár mindezért!

Nos, igen, ez lehetséges! Így a passzív pihenés fogalma még inkább felemelő. Az első lépést máris megteheted ehhez.

Hogy hogyan? ⬇️

Jelentkezz plazmaadónak!

Ha az alkalmassági vizsgálaton mindent rendben találnak, akkor eljutottál arra a pontra, hogy plazmaadó lehetsz.

Minden plazmaadás azzal kezdődik, hogy munkatársaink ellenőrzik személyes adataid, valamint a vérnyomásodat és a testhőmérsékletedet. (Ne felejtsd otthon a fényképes igazolványodat!) Ezt egy rövid kérdőív kitöltése követi, az egészségi állapotoddal kapcsolatosan. Ezután egy orvossal konzultálsz, aki dönt arról, hogy aznap alkalmas vagy-e a plazmaadásra. Amennyiben igen, már kezdődhet is a 30-50 perc passzív pihenés!

Plazmaadással nemcsak életeket menthetsz meg, hanem megtapasztalhatod a passzív pihenés előnyeit is. Kényelmesen elhelyezkedsz, és hagyod, hogy a plazmaferezis gép végezze a dolgát. Ő végzi a munka oroszlánrészét, te pedig ezt az időt használhatod arra, hogy pihenj, és azt csinálj, amit csak akarsz (és ülve meg tudsz tenni).

Kellemes környezetben zajlik a plazmaadás, így a külső körülményekre sem lesz panaszod. Megfelelő hőmérsékletű, tiszta és rendezett helyiségben fordíthatsz idő magadra. Olvashatod a kedvenc könyved. Hallgathatod a kedvenc podcast-ed. Átgondolhatod, hogy mi legyen a program hétvégén. És így tovább, a lehetőségek száma végtelen. Ha éppen a közösségi médiában szeretnél elmerülni, annak sincs semmi akadálya!

Miután végeztél a plazmaadással és megismerkedtél a passzív pihenés fogalmával, visszatérsz a recepcióhoz, ahol megkapod a plazmaadásra fordított időért járó juttatást. Igen, mindezt még honoráljuk is neked!

Engedd meg magadnak a plazmaadás során a passzív pihenés luxusát; fedezd fel, hogyan segíthetsz másokon, miközben Te is feltöltődsz.

Milyen juttatás jár ezért?

A 2017 óta érvényes törvénynek megfelelően minden alkalommal a minimál órabér ötszörösét kaphatod meg. Ez jelenleg több, mint 6000 Ft.

Mi azonban ezt kiegészítjük egyebekkel is!

Az első orvosi vizsgálatok után, ha alkalmasnak bizonyulsz a plazmaadásra, automatikusan utalványt kapsz jutalmul. És minden alkalommal, amikor hozzánk érkezel, a készpénzbeli juttatás mellett további utalványt adunk a kapcsolódó kérdőívek kitöltéséért cserébe, így alkalmanként több, mint 10 000 Ft értékben kaphatsz juttatást.

És még ez sem minden! Szendvicsekkel, gyümölcslével, kávéval és édességgel is kényeztetünk, hogy a plazmaadás valódi élmény legyen. Választhatsz csirkemelles, szalámis vagy sajtos szendvicset, és a csokiszelet is vár rád. Minden alkalommal vendégünk vagy ezekre az ínycsiklandó falatokra.

A plazmát a szervezeted gyorsan pótolja, így ezt az egészet 3 naponta megismételheted. Egy évben pedig legfeljebb 45 alkalommal adhatsz plazmát. Tehát 45 plazmaadással összesen akár 735.000 Ft értékben kaphatsz juttatást (Debrecen és Miskolc esetében), ha visszatérő plazmaadó leszel.

Ez a juttatás nem csak anyagilag, de lelkileg is gazdagít, plazmaadás nem csupán a társadalmi jó közérzet növelését szolgálja, hanem a passzív pihenés fogalmát is újraértelmezi, mely hozzásegít kiegyensúlyozottabb életet élni. Gondolj csak bele, hogy mindazt, amit kapni fogsz, önzetlen adományozással érdemled ki!

Légy részese a plazmaadók közösségének, és segíts másokon, miközben magadnak is szívességet teszel és passzív pihenés keretében hozzájárulsz tested egészségéhez. Kattints ide a jelentkezéshez és légy te a következő megbecsült hős!

Rólunk mondták

További cikkeink

Cikkek, hasznos tartalmak


Hemofília tudástár – 9+1 dolog a vérzékenységről

A hemofília egy olyan veleszületett, örökletes betegség, amely egy egész életen át tart. Mivel nem gyógyítható, ezért a betegnek folyamatos kezelésre van szüksége. De mi is pontosan ez a betegség, és mivel jár az ebben szenvedők számára?


9+1 önkéntes munka – Önkénteskedj szabadon

Mindannyiunkban ott van a segítő szándék. Önzetlenül, valami jót tenni mindig szívmelengető érzés, másokon segíteni csodálatos dolog. Hol és hogyan van erre lehetőség? Gyűjtöttünk neked 9+1 tippet, ha az önzetlen segítségnyújtás lehetőségét keresed!


3+1 tuti tipp fizetésed kiegészítéséhez

Jól jönne egy kis plusz pénz? Keresed a módját, hogy mi lenne a legjobb módja a fizetés kiegészítésre? Akkor jó helyen jársz: összeszedtük néhány ötletet, amivel hízlalhatod kicsit a pénztárcád!

A vérplazma

A vérplazma életmentő fehérjék forrása, amelyekből speciális, pótolhatatlan gyógyszereket állítanak elő. Mivel ezek a fehérjék mesterségesen nem reprodukálhatók, a plazmaadományok nélkülözhetetlenek azon emberek számára, akik ilyen betegségben szenvednek. Váljon Ön is hétköznapi hőssé, adjon plazmát!

Időpontfoglalás

Válasszon a lehetőségek közül:

Ha Ön még nem donorunk

Ha Ön már donorunk